Labrador pup kopen in 8 makkelijke stappen (gids)

Een gezonde labrador pup kopen vereist planning. In dit artikel delen we 8 stappen die u kunt volgen om er voor te zorgen dat u een gezonde Labrador pup koopt.

Er zijn potentiële problemen waar veel aanstaande pup eigenaren zich niet van bewust zijn.

Het nest met puppy’s bij de buren of in de lokale krant zouden wel eens helemaal niet geschikt voor u kunnen zijn.

Een Labrador pup kopen betekent vooraf plannen

Goede fokkers hebben normaal gesproken geen problemen met het krijgen van nieuwe baasjes. Sterker nog, ze hebben vaak een wachtlijst waar op u zich kunt inschrijven.

Als een nest met 8 puppy’s nog steeds niet is verkocht moet u op uw hoede zijn.

Wanneer u een Labrador pup gaat kopen loont het zeker de moeiten om vooraf al een planning te maken. 6 tot 12 maanden voordat u een Labrador pup wilt, is echt niet te vroeg.

De gestructureerde benadering die u hieronder leest is geschreven om die mensen te helpen die helemaal geen contacten hebben in wereldje van de fokkers. Vergeet niet dit artikel te lezen voordat u gaat zoeken!labrador pup chocolade

Stap 1.  Besluit welk type Labrador u wilt

Over de hele wereld zijn Labradors opgedeeld in twee verschillende soorten. Labradors die worden gefokt voor de show of als huisdier. De anders soort wordt gefokt om te helpen bij de jacht.

In de UK worden deze twee soorten het “werk-type” en het “show-type” genoemd. Ze zien er anders uit en het zijn ook heel verschillende honden.

In de USA wordt het werktype vaak het “field-type” genoemd en het “show-type” wordt aangeduid als het “bench-type”

Het onderscheid in beide landen is hetzelfde, hoe ze ook worden genoemd. U moet weet wat beide soorten zijn en welke uw voorkeur heeft.

Als u eenmaal een keuze heeft gemaakt voor het type moet u de juiste fokker zien te vinden. U moet beginnen met het leggen van contacten in de wereld van het honden fokken.

 

Stap 2. Het vinden van een fatsoenlijke Labrador fokker

Dit artikel behandelt alle mogelijkheden en manieren van een gezonde Labrador pup kopen en vertelt u verder alle voor- en nadelen.

Het vinden van een fatsoenlijke en respectabele Labrador fokker als u geen contacten heeft in de hondenwereld, is niet zo makkelijk als het bij een dierenwinkel naar binnen lopen. Het is echter wel de moeite waard om er energie in te steken.

Een manier om te zoeken is om te kijken op bijvoorbeeld de website van de rasvereniging. U zult dan zeker in contact kunnen komen met ervaren fokkers.

Daarna moet u wat verder onderzoek doen naar de fokkers of deze tegemoet komen aan uw wensen en waar naar u op zoek bent.

De NLV heeft bijvoorbeeld een lijst met fokkers per provincie compleet met website en contactgegevens. Al deze deelnemers zijn lid van de NLV en moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Als u de website verder goed bekijkt en leest, moet u kunnen achterhalen in welk type hond de Labrador fokker is gespecialiseerd. Bij twijfel kun je uiteraard een email sturen.

labrador pup zwart

Stap 3. Neem contact op met een paar Labrador fokkers

Maak een lijst van contacten die u benaderd, daarna kunt u deze contacten bellen of een e-mail sturen. Laat weten dat u ze heeft gevonden via de website van de NLV van de Labradorkring en dat u een Labrador pup kopen wilt.

Vertel in welk type Labrador u geïnteresseerd bent. Houdt een separate lijst klaar om van elk nest alle details op te schrijven..

Vergeet niet om de fokker een aantal belangrijke vragen te stellen: “Is er een nest of zijn er puppies beschikbaar of gepland?”  en “Heeft uw dekreu recent nog gepaard met mooie teefjes?”, en “kan u een nest of dekreu aanbevelen?”

Heel vaak zal een een goede fokker zijn Labrador puppies al verkocht hebben voordat ze zijn geboren. De tweede vraag is dus vaak de beste manier om een labrador pup te krijgen van deze fokker.

Als u een voorkeur heeft voor een kleur laat de fokker dit dan weten.

Raak niet verwikkeld in details over uw gezin, wensen en dromen voor uw toekomstige hond enz. op dit vroege tijdstip, tenzij een fokker er naar vraagt. Hij of zij zal genoeg vragen stellen als u besloten heeft om een van haar puppies te kopen.

 

Stap 4. Het vinden van een nest

De eerste fokkers waarmee u contact legt, hoeven niet de “juiste fokkers” voor u te zijn. Om verschillende redenen kunnen ze op dit moment geen puppies hebben of ze voldoen niet aan de verwachtingen die u van een goede fokker heeft.

Deze fokkers kunnen u waarschijnlijk wel weer verder op weg helpen met nieuwe contacten die u aan uw lijstje kunt toevoegen.

U doel is om een lijst te maken met ongeveer 6 puppy nesten die u verder kunt gaan bekijken en om vervolgens deze lijst kleiner te maken.

Een van de beste manieren om een nest van puppies te vinden, voor of na de geboorte, is om een goede dekreu te vinden. Probeer vervolgens alle teefjes te achterhalen waar deze dekreu mee gepaard heeft. Een fatsoenlijke fokker zal met alle plezier foto’s sturen en zal zelfs toestaan dat u zijn/haar dekreu een bezoekje brengt. U kunt da beslissen of u hiermee verder wilt.

Dit spoor zal u ook leiden naar wat kleinere, minder ervaren fokkers en daarom moet u uw huiswerk voorzichtig moet doen. U moet er zeker van zijn dat de moeder van de puppies de juiste referenties heeft. Hoe u daar achter komt, leest u in de volgende stap.labrador pup nest

Stap 5. Het controleren van referenties

Het is aan u om de referenties van het nest te controleren. Dit is iets waar mensen zich niet van bewust zijn. Een stamboom garandeert niet echt veel.

Een stamboom is simpelweg een verklaring wie de voorouders zijn. Een stamboom is, in tegenstelling tot de algemene overtuiging, geen garantie dat de pup (of zijn ouders) voldoet aan bepaalde standaarden.

De drie referenties die u persoonlijk moet controleren en verifieren zijn:

  • Temperament
  • Gezondheid
  • Vermogen

Temperament

De meest cruciale van alle referentie als we het hebben over een Labrador pup kopen is temperament. Een volwassen Labrador kan meer dam 33 kilo wegen.

Het zijn grote krachtige honden waarvan iedereen verwacht dat ze vriendelijk zijn. U kunt geen enkel risico nemen met slecht temperament.

U heeft een belangrijke invloed op het temperament van uw pup, maar zijn genen leveren ook een belangrijke bijdrage. Een pup erft de neiging tot vriendelijkheid of onvriendelijkheid, nerveus of zelfverzekerd enz. van beide ouders.

Koop nooit een Labrador pup zonder de moeder te hebben gezien. Nog veel beter is het als u ook de dekreu heeft ontmoet. Als u de dekreu niet kunt bekijken, zorg ervoor dat iemand anders dit wel kan en kan instaan voor zijn vriendelijke aard.

Gezondheid

Gezondheidsreferenties zijn essentieel.

We kunnen dit niet vaak genoeg benadrukken.

U moet fysiek de certificaten controleren al geruime tijd voordat u uw Labrador pup gaat ophalen. Geloof niemand zo maar op zijn woord. Onderschat ook niet de kracht die uitgaat van “pup liefde”. Het is erg moeilijk om een pup af te wijzen als hij eenmaal in uw armen ligt.

Vermogen

Vermogen is belangrijk als u van plan bent actief te zijn met uw hond.

Als uw doel is om mee te doen met wedstrijden, is het goed om een Labrador pup te kiezen waarvan de voorouders succesvol waren met jachtsport. Wanneer u mee wilt doen aan behendigheidstraining of jachtwedstrijden wil je zeker een pup waarvan de voorouders goede jachthonden waren.

 

 

Stap 6. Het kiezen van een nest

Het verkleinen van uw keuze tot 1 nest kan moeilijk zijn, tenzij u uw hart al heeft opengesteld voor een Labrador puppy van een speciale hond, kan het moeilijk zijn om een besluit te nemen. Het is echter in veel gevallen zo dat een nest niet voldoet aan de juiste criteria.

Bekijk de referenties nauwkeurig en streep elk nest weg van uw lijstje dat niet voldoet aan de drie hierboven genoemde referenties. U kunt uw keuze verder verkleinen door weer uw aandacht te vestigen op de Labrador fokker.

Is de Labrador fokker vriendelijk en is deze bereid om u echt te helpen?

Hoe schat je de fokker in? Zal de fokker u ondersteunen als er zich problemen met de Labrador pup voordoen? Heeft de fokker aangeboden om de pup terug te nemen als op een later tijdstip toch blijkt dat u het niet trekt?

Als bovenstaande vragen allemaal met JA zijn beantwoord dan heeft de Labrador fokker van dit nest een paar bonuspunten verdiend. De persoon is erg belangrijk en u moet aanvoelen dat je haar/hem volledig kan vertrouwen.

Kijk ook naar de leefomgeving van de puppies! Een fokker met veel honden zal zijn of haar puppies in een kennel buiten hebben, maar moet wel de mogelijkheid hebben om veel met zijn familie tijd door te brengen.

Een fokker heeft een enorme invloed op de gezondheid en het temperament van een pup. Het loont echt de moeite om kieskeurig te zijn.

Stap 7. kiezen van het geslacht

Moet u een reu of een teef kopen? Gedraagt een reu zich stouter? Zijn teven meer krengerig? Hoe neem je een goede beslissing?

Sommige mensen hebben liever het ene geslacht dan het andere en het is erg moeilijk om iets generaliserends te zeggen over de sexes.

Mannelijke Labradors zijn niet moeilijker te trainen of te controleren dan teven. Een reu is missschien meer geneigd om op onderzoek uit te gaan als ze niet in de gaten worden gehouden op een terrein zonder schutting, maar vrouwtjes kunnen dit ook doen.

Een recent onderzoek suggereerde dat volledig mannelijke honden meer tot agressie geneigd kunnen zijn dan gecastreerde mannetjes of vrouwtjes. In het algemeen gesproken is het zo dat volledige mannetjes niet zomaar rond lopen om te kijken waar ze kunnen vechten.

Vrouwtjes zijn twee keer per jaar vruchtbaar en dan moeten ze in een ruimte worden gehouden waar de vloer makkelijk schoon te maken is. Ze moeten ook gescheiden gehouden worden van de mannetjes met waakzaamheid voor een periode van ongeveer drie weken.

Het castreren van een vrouwtje (verwijderen eierstokken) is duurderder dan het castreren van een mannetje (verwijderen zaadballen). Oudere ongecastreerde teven lopen het risico op een serieuze en potentieel dodelijke aandoening die pyometra wordt genoemd. Dit is een baarmoederontsteking.

Fysiek hebben mannetjes de neiging om dikker te worden, met een ietwat “blokkerige” kop dan het vrouwtje.

Maar over het algemeen komt het vaak neer op persoonlijke voorkeur.

Stap 8. Het kiezen van uw pup

En nu de laatste en meest opwindende stap; het kiezen van een Labrador pup. Welke van die schattige bundeltjes Labrador liefelijkheid moet u mee naar huis nemen?

Een van de beste dingen die u kunt doen, is om iemand met ervaring mee te nemen als u een pup gaat kiezen uit een nest Labradors. Als u geen geschikt iemand kent of heeft. Als u niemand kent, bent u afhankelijk van de labrador fokker. Nog meer reden om van te voren al iemand met ervaring in de hand te nemen.

Soms is er geen mogelijkheid om een pup te kiezen, omdat u de laatste in de rij bent. Het kan ook zo zijn dat de fokker vindt dat een bepaalde pup voor u de beste keuze is. In het luxe geval u kunt kiezen, zal een goede fokker u hierin goed begeleiden.

Houd wel goed in gedachte dat zelfs niet de grootste experts van deze wereld nauwkeurig kunnen voorspellen hoe de pup zal worden qua temperament of uiterlijk.

Alles wat zij u kunnen vertellen is waar u op kunt hopen gezien de stamboom en dat de pup er fysiek goed uitziet.

Om er zeker van te zijn dat alles goed is, moet u uw Labrador laten onderzoeken door een dierenarts binnen 2 dagen nadat u de Labrador pup mee naar huis heeft genomen.

Vergeet niet, een Labrador puppy kopen vereist voorzichtigheid en dit loont zeker de moeite. Problemen met gezondheid en temperament kunnen verwoestend zijn. Het is erg belangrijk om het selectieproces goed aan te pakken en de bovengenoemde stappen te volgen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *