Labrador kopen? 6 zaken om goed te overwegen!

Wilt u een Labrador kopen? Zoekt u op dit moment een nieuwe pup of probeert u zo veel mogelijk te leren over dit ras? U hebt gelijk om deze beslissing niet lichtvaardig te nemen, want het leven met een Labrador kost u wat en dan hebben we het niet alleen maar over geld! In dit artikel gaan we kijken naar de voor en tegens van het  bezit van een Labrador. U moet met zes belangrijke aspecten goed rekening houden voordat u de sprong in het diepe neemt.

Denkt u erover om een Labrador pup te nemen?

Als u erover nadenkt om een Labrador pup te kopen zult u zich waarschijnlijk gebombardeerd voelen met informatie.

U vraagt zich misschien af wat het kost om een Labrador gelukkig en gezond te houden en wat u moet betalen om een Labrador pup aan te schaffen.

labrador kosten aanschaf

Een Labrador kopen – welke kosten kunt u verwachten?

Het kopen van een Labrador is niet alleen maar een kwestie van de aankoopprijs van een Labrador pup, alhoewel dit natuurlijk niet onbelangrijk is.

Er zijn ook andere kosten mee gemoeid zowel in financieel en emotioneel opzicht en in termen van tijd en inspanning gesproken. Daarom moeten we daar ook aandacht aan besteden.

Waarschijnlijk vraagt u zich af of u wel tijd heeft voor een hond en of u ruimte en energie genoeg heeft voor dit grote en levendige ras?

Bijna iedereen heeft een mening of u wel of niet de sprong in het diepe zou moeten wagen.

Dit artikel gaat echter terug naar de fundamentele overwegingen om u te helpen de juiste keuze te maken voor u en uw gezin.

Zes zaken om te overwegen voordat u een Labrador koopt

Onderstaand de meest belangrijke aandachtspunten om in overweging te nemen voordat u de definitieve beslissing maakt of u wel of niet een Labrador wilt kopen.

 1. Heeft u de juiste ruimte voor een grote hond?
 2. Heeft u genoeg tijd voor een hond?
 3. Kunt u zich een hond veroorloven?
 4. Welke levensstijl heeft u?
 5. Past een hond in uw gezin?
 6. Is een Labrador de meest geschikte hond voor u?

 

Heeft u de juiste ruimte voor een grote hond?

Honden hebben ruimte nodig, zowel binnen als buiten. Zelfs kleine honden hebben ruimte nodig om hun benen te kunnen strekken en om rond te rennen.

Labradors zijn behoorlijk grote en levendige honden die behoorlijk wat ruimte nodig hebben.

Labradors kunnen zich ook behoorlijk gek gedragen tijdens de pubertijd, ze springen rond door het huis. Hun staarten zijn lang en dik waardoor ze makkelijk breekbare dingen op de grond kunnen stoten.

Als u veel ornamenten in huis heeft dan is het echt nodig om deze te verplaatsten naar een hogere plaats om te vermijden dat ze kapot gaan.

U moet ook alles verplaatsen dat makkelijk beschadigd kan worden door kauwen.

Plassen

Labradors moeten ook regelmatig naar buiten voor een plaspauze. Kleine puppies moeten heel veel naar buiten, ongeveer elke 15-20 minuten de eerste dagen dat u de pup in huis heeft.

Als u in flat woont of geen tuin heeft zal dit een lastige opgave zijn. U zult een bepaald systeem moeten bedenken waarbij de pup binnen plast door gebruik te maken van bijvoorbeeld oude kranten. Als de hond ouder is, zal hij weer opnieuw moeten leren om buiten te plassen.

Koop een bench

Sommige mensen maken met succes gebruik van een bench om hun pup zindelijk te maken en in huis te houden.

Ze zijn erg nuttig, maar nemen wel erg veel ruimte in beslag.

Een nog meer ruimte in beslag nemende oplossing is om de eerste maanden een bench in een speelkooi te plaatsen.

Alhoewel dit binnen veel ruimte in beslag neemt, werkt het wel goed voor grotere appartementen zonder een makkelijke/snelle uitgang naar buiten.

Het is echter veel beter om een tuin te hebben en een gedeelte daarvan dat uw hond kan gebruiken als toilet en een systeem om hem schoon te maken.

Het is ook niet wenselijk dat puppies hun behoefte doen daar waar kinderen spelen, omdat hun uitwerpselen verschrikkelijke en gevaarlijke parasieten kunnen doorgeven.

De meest geschikte ruimte voor een Labrador heeft overzichtelijk kamers zonder breekbare en fragile objecten binnen zijn bereik. Het is verder ideaal als er een tuin is waarin uw hond kan plassen en spelen.

Heeft u genoeg tijd voor een hond?

Het is altijd triest om te horen dat kersverse Labrador pup eigenaren moeite hebben om aan de behoefte van de pup tegemoet te komen, omdat ze zelf moeten werken.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar heel veel mensen realiseren zich niet dat het onmenselijk is om een pup in huis te nemen en hem vervolgens heel de dag alleen thuis laten. Ze realiseren dit als een Labrador willen kopen.

Een oudere hond kan veel beter omgaan met het feit dat hij voor een paar uur achter elkaar alleen gelaten wordt op een regelmatige basis, maar puppies hebben veel meer aandacht nodig.

De waarheid is dat u een Labrador pup niet uren achter elkaar alleen kunt laten en verwacht dat hij stil blijft en zich niet misdraagt. Eenzame honden blaffen en gaan dingen slopen.

Als u de hele dag werkt, kunt u zich veroorloven om iemand te betalen die uw hond uitlaat en zijn behoefte laat doen? Misschien heeft u een familielid of vriend die dit voor u kan doen. Houdt goed in gedachte dat het best veel gevraagd is voor iemand op lange termijn.

labrador training

Regelmatige Labrador training

Het grootste lange termijn commitment van een hondenbezitter is training en oefening. Alle honden hebben training nodig om te kunnen functioneren in de menselijke wereld zonder overlast te veroorzaken. Dit betekent een regelmatige dagelijkse commitment van 10-20 minuten van u, naast uw dagelijkse interactie met de hond.

Training kan niet worden opgespaard voor het weekend, want de hond zal waarschijnlijk het meeste al vergeten zijn van het vorige weekend. Hij heeft ook niet het vermogen om zich 1,5 uur lang te concentreren.

Oefening op regelmatige basis is vereist. Voor sommige rassen betekent dit minstens een uur lopen of joggen om uw hond fit en gezond te houden.

Hier vindt u meer over de vereisten aan oefening van uw Labrador puppy

Uw hond zal er niet onder lijden als u een dag overslaat zo nu en dan, maar een dagelijkse routine is vaak de beste manier om er zeker van te zijn dat u deze belangrijke gewoonte opbouwt.

Een labrador aanschaffen: Kunt u zich een hond veroorloven?

Hondenbezit kan een dure bezigheid zijn.  U moet niet alleen overwegen wat een hond kost om aan te schaffen, maar ook wat hij kost om te (onder)houden.

Wat is de aanschafprijs van een Labrador?

De prijs van een Labrador aanschaffen verschilt van fokker tot fokker en van plaats tot plaats. U moet grofweg denken aan een prijs tussen de EUR 600 en EUR 1.000 voor een goed gefokte en op goede gezondheid geteste Labrador.

Screenen op gezondheid is belangrijk, hier kunt u de tests lezen, die de ouders van uw puppy gehad moet hebben

Misschien heeft u een vriend die een groot nest puppies heeft en u er een gratis geeft. Bedenk echter goed dat de aanschafprijs bijna irrelevant is, het is slechts een klein deel van de totale kosten.

De kosten om een Labrador te houden

De werkelijkheid is dat u maandelijks een redelijk gedeelte van uw salaris moet aanwenden voor het geluk, gezondheid van uw Labrador. Denk hierbij aan een goed merk hondenvoer en een goede verzekering.

Vroeger was voor veel aandoeningen de enige oplossing om het dier te laten inslapen, maar tegenwoordig kunt u een open hart operatie laten uitvoeren, en dat mag wat kosten! Alle wat tegenwoordig bij een mens gedaan wordt, kan ook bij een dier gedaan worden.

Hondenverzekering

Als u geen leuke spaarpot heeft en grote kostenposten wilt vermijden dan moet u zeker uw dier laten verzekeren. Hoe meer u meeverzekerd, hoe duurder het wordt. Kijk wel uit voor goedkope deals en laat u goed informeren.

U moet uw hond ook vaccineren tegen de meest voorkomende hondenziektes en dit moet vaak ook elk jaar gedaan worden. Dit is ook een vereisten als u tijdens een vakantie uw hond naar een kennel brengt. U moet dan uw certificaten tonen, anders kan de hond daar niet blijven.

Eenmalige kosten

Verder zijn er ook nog een aantal eenmalige kosten waar u rekening mee moet houden als u een Labrador kopen wilt, zoals een bench en een box voor als de puppy jong is. Ook nog een bench voor in de auto.

Dan ook nog schalen voor voer, een bed, halsband en riem.

Onderstaande items heeft u zeker nodig voor uw nieuwe puppy.

 • Bench
 • Voederbak
 • Bed
 • Halsband en lijn
 • Speeltjes
 • Trainingsartikelen

Als u graag naar het buitenland op vakantie gaat en hebt niet de mogelijkheid om uw Larador bij vrienden of familie onder te brengen, moet u ook rekening houden met de kosten voor verblijf in een kennel 1 a 2 weken per jaar

De aanschafprijs van uw Labrador is dus niet de enige overweging die u moet maken als het om kosten gaat. U moet er zeker van zijn dat u alle kosten voor minimaal 10 jaar moet kunt betalen.

Welke levensstijl heeft u?

Een Labrador aanschaffen zal uw leven drastisch veranderen. Dit zal overigens bij elke soort hond het geval zijn.

Als u veel werkt en niet in staat bent uw hond mee te nemen dan is het nemen van een hond niet het juiste moment. Ook als u veel reist, zal een hond alleen maar een obstakel zijn. Als u elk jaar twee maanden het Amazone gebied gaat verkennen dan is een hond zeker niet op zijn plaats bij u.

Reizen met een Labrador is mogelijk, maar dat hangt ook af van uw bestemming.

Hoe bent u in de ochtend? Hoe bent u als u ‘s nachts eruit moet?

Lekker lang uitslapen in het weekend kunt u wel vergeten als u eenmaal een hond heeft. De eerste weken dat u een puppy heeft, moet deze in de nacht worden uitgelaten om een plasje te doen.

Als u graag dagtripjes maakt naar plaatsen die niet hondsvriendelijk zijn, bent u dan in staat om iemand te regelen die voor uw hond zorg?

Uw levensstijl moet worden aangepast aan de Labrador en niet andersom. U moet zich daarin kunnen schikken.

Past een hond in uw gezin?

Als u 3 kinderen heeft die jonger zijn dan 5 jaar en uw vrouw is zwanger van een tweeling dan hoeven wij u niet te vertellen dat het niet echt het meest geschikte tijdstip is om een hond te nemen.

labrador kinderen

Toch is het verrassend hoeveel mensen een Labrador kopen terwijl ze een aantal kleine kinderen hebben en er veel moeite mee hebben. Het hebben van een Labrador puppy is te vergelijken met een kleuter in huis. Hoewel hond en kind vaak goed samen gaan, kan het in de jonge jaren erg zwaar zijn.

Het vooruitduwen van de kinderwagen en het aan de lijn lopen met een grote of zelfs kleinere hond, is geen kleine opgave. Kleine puppies lopen snel een gebroken poot op als een peuter er op gaat staat, klimt of struikelt.

Een kleuter, dure medische behandeling en een Labrador puppy met poot in verband is zeker geen ideale combinatie.

Als uw kinderen echter allemaal ouder zijn dan 5, in staat zijn om minimaal een uur te lopen en als ze niet gedragen hoeven te worden, is het goed mogelijk dat u kunt genieten van uw nieuwe vriendje.

Investeer in een bench en puppybox zodat de pup een veilig plekje heeft waar hij heen kan als hij de kinderen even zat is. Dit helpt ook om de kinderen even op het juiste spoor te zetten hoe veilig met een Labrador om te gaan.

Is een Labrador de meest geschikte hond voor u?

Als u zeker weet dat de tijd rijp is om een hond te nemen, is het ook goed om te overwegen of een Labrador het juiste ras of hond is voor u en uw familie.

Labradors zijn liefdevol, intelligent en leuk. Ze zijn ook heel erg vaak groot, ze springen en hebben de neiging om te bijten en te kauwen.

Wees er zeker van dat u de juiste soort hond in huis neemt, verdiep u goed in het type hond dat u wilt gaan aanschaffen.

Meer informatie nodig?

Als u meer wilt weten over een Labrador kopen en exact de juiste  stappen wilt ontdekken om met succes een Labrador uit te kiezen, is het goed in eens om de website van Jan Jacobs te kijken.

Jan Jacobs heeft al meer dan 25 jaar ervaring met het verzorgen en opvoeden van Labradors en is met vallen en opstaan wijzer geworden bij de opvoeding van deze geweldige hond.

Klik hier en ga direct naar de website van Jan Jacobs>>

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *